2. del: Majhne spremembe za velike rezultate

Nadaljujemo s serijo člankov z opisom vaj, ki spremljajo delavnico »Body Reset«. Skoznje vam želimo približati najučinkovitejše pristope, da boste lahko določene koristne napotke in vaje upoštevali oziroma izvajali tudi sami doma.

V prvem članku smo si ogledali ključni temelj za rast in izboljšave: pomembnost odločitve in pravilnega mentalnega pristopa na poti sprememb in izboljšav.

Danes pa si bomo ogledali nekaj enostavnih nasvetov, ki ne zahtevajo dodatnega časa. Seveda – ob upoštevanju temeljev iz prvega članka …

Včasih je lažje izpeljati več enostavnih dejanj, kot pa eno kompleksnejše …

Delavnico »Body Reset« sestavlja deset gradnikov. Nekateri so enostavnejši, drugi kompleksnejši. Nekateri vzamejo nekaj časa – na primer, priprava hrane na poseben način –, drugi pa zelo malo. Ali pa sploh nič. »Body Reset« pa vključuje tudi nekaj dejavnosti, ki celo »ustvarjajo« dodatni čas.

Pa si jih oglejmo nekaj.

Če zelo grobo razdelimo dan na različne smiselne segmente, bi ga lahko razdelili takole:

 • Ustvarjalni čas: to je čas, ko smo v službi ali pač počnemo nekaj produktivnega.
 • Servisni čas: tedaj opravljamo nujne stvari, ki ne sodijo v prvo skupino. Na primer, nakupujemo, pospravljamo, kuhamo in pomivamo posodo …
 • Prosti čas: sem sodijo vse vrste počitka in »prosti tek«, katerega smo spoznali v prvem članku.
 • Spanje: približno tretjino časa naj bi porabili za spanje. (Namig: to je kategorija, ki je ne želimo krajšati, temveč se ji popolnoma predati in izkoristiti. Dober, krepčilen spanec je ključen za dobro delovanje telesa in uma. Seveda pa si lahko prikrojimo čas spanja; če gremo v posteljo, na primer, ob 22-ih, bomo zjutraj brez težav vstali pred sedmo …)

Najlažje opravljamo stvari v prostem času. Druga možnost je, da v servisnem času kombiniramo več dejavnosti. Na primer, ko se vozimo v službo, lahko namesto radia poslušamo poučne avdio knjige. (Zelo priporočljivo!) S takimi in podobnimi prijemi si lahko prihranimo marsikatero minuto.

Naslednja priročna možnost je, da eliminiramo ne-nujne stvari, ki jih izvajamo v prostem času. Najenostavneje gre z dejavnostmi, ki smo se jih navadili, a nam dolgoročno kaj prida ne koristijo. Tipični primer je gledanje televizije po inerciji. (Beri: ne gledamo izbrane tematike, temveč prižgemo TV in iščemo nekaj, s čimer bi se zamotili.)

Vaje za izboljšanje telesnih, umskih in čustvenih procesov, ki nam ne jemljejo nobenega časa

Med desetimi gradniki »Body Reset« je tudi nekaj takšnih, za katere udeležencem ni treba ničesar načrtovati – ker dejavnosti že tako ali tako izvajajo dnevno.

Na primer, počitek, sončenje in zemljenje (angl. »Earthing« ali »Grounding«).

Ključ, kako omenjene dejavnosti maksimalno izkoristiti s ciljem ohranjanja energije, mladostnosti in vitalnosti, leži v pravilni izvedbi ter v kumulativnem oziroma sinergijskem učinku gradnikov.

Na situacijo lahko gledamo tudi takole. Nekatere stvari bomo v vsakem primeru izvajali skozi dan. Torej jim bomo, hočeš nočeš, namenjali čas. Ali ni bolje, da ta čas izkoristimo za pravilno izvedbo? Za nič ne bomo prikrajšani, pridobimo pa lahko veliko. (Včasih je treba za optimalni učinek zgolj malenkostno prilagoditi dosedanje izvajanje dejavnosti. Vendar prav ta »malenkost« velikokrat odloča …)

Na primer, če gremo vsak dan na sprehod ali vsaj del časa preživimo zunaj, lahko ta čas kombiniramo s sončenjem (po predpisih), zemljenjem, kakšno dihalno vajo …

Ali pa: če si že zdaj vzamemo nekaj časa za popoldanski počitek, bomo po novem le bolj zavestno in učinkovito izkoristili temu namenjene minute; recimo, z izvedbo kratke sprostilne vaje, ki nas bo razbremenila. (OPOMBA: v naslednjem članku bo predstavljena kompletna vaja za sproščanje.)

Kako nas lahko zgolj poznavanje dejstev in koristi motivira v izvedbo dejavnosti

Druga prednost, ki jo prinaša zavestna izraba časa, je dober občutek pri izvedbi in povečana motivacija za nadaljevanje izvajanja dejavnosti. Mnogokrat imamo lahko pri izvedbi določene aktivnosti, ki se nam ne zdi ravno nujna – na primer, pri počitku – slabši občutek; zdi se nam, da trošimo čas vnemar. Ko spoznamo, kako zelo pomemben je počitek in kako lahko spodbudi in harmonizira delovanje telesa, uma ter čustev, pa si bomo brez slabe vesti vzeli sem ter tja nekaj minut.

Enako velja tudi za ostale stvari, za katere morda nismo prepričani, koliko nam koristijo. Včasih je dovolj že spoznati ozadje oziroma dejanske koristi neke dejavnosti, da smo motivirani za izvedbo. (V ta namen, recimo, udeleženci delavnice »Body Reset« prejmejo štiri brošure, katerih namen je, poleg natančnih opisov postopkov, tudi predstavitev vseh koristi s ciljem krepitve motivacije in dobrih občutkov pri izvedbi.)

Na primer, če bi spoznali vse koristi sončenja, bi se z zelo dobrimi občutki nastavljali sončnim žarkom – brez vsake slabe vesti, da zapravljate čas. (Ponovno: pod pogojem, da to počnete v skladu z navodili.)

Ne verjamete? Pa preverimo …

Ali veste, da nas sonce ščiti pred sedemnajstimi vrstami raka? Mnogo uglednih organizacij in študij opozarja, da lahko vitamin D ustavi rast rakavih celic pri človeku, ali pa ga pred njim celo zaščiti: Journal of Cancer Research, Journal of the National Cancer Institute, British Columbia Cancer Agency, International Journal of Cancer …

Ameriški zdravnik dr. Al Sears navaja tudi zelo konkretne učinke vitamina D: tumorske celice pretvarja v normalne … zavira rast rakovih celic … preprečuje, da bi se rakave celice množile … spodbuja normalno rast celic … zavira gene, ki so nagnjeni k mutaciji … in zavira tvorbo novih krvnih žil, ki hranijo tumorje.

V svoji knjigi »Your Best Health Under the Sun« (»Najbolj zdravi pod soncem«) še navaja, da izpostavljenost soncu proizvaja eno najmočnejših snovi, ki krepi zdravje – vitamin D, kateri opravlja nešteto dragocenih funkcij. Vitamin D je sočasno tudi nujno potreben hormon, ki nam lahko prinaša celo vrsto koristi:

 • Dviga razpoloženje in povečuje miselne zmogljivosti;
 • Preprečuje in celo zdravi kostne bolezni, kot sta rahitis in osteoporoza;
 • Preprečuje depresijo in shizofrenijo;
 • Izboljšuje delovanje trebušne slinavke;
 • Povečuje občutljivost za inzulin in preprečuje sladkorno bolezen;
 • Pomaga pri hujšanju;
 • Pomaga do boljšega spanca;
 • Daje energijo in povečuje vzdržljivost;
 • Občutno znižuje povišan krvni tlak;
 • Zniža previsok krvni sladkor;
 • Znižuje slab holesterol;
 • Povečuje bele krvničke (limfocite), ki so odgovorne za telesno imuniteto.

Ob tem dr. Sears poudarja, da se ob pomanjkanju vitamina D ne morejo aktivirati geni, ki varujejo naše zdravje.

To je torej moč prave informacije. V kombinaciji s pravilno izvedbo, ter morda še s kakšno spodbudo s strani, se kmalu najde tudi motivacija za akcijo. Redna in natančna izvedba pa je mati vsake spremembe …

Glavni cilj izvajanja gradnikov »Body Reset«

Naslednja stvar, ki tvori temelj za 99.03% uspešnost metode »Body Reset« in za 100% pozitivnih povratnih informacij, je skrb za vsakega posameznika ter dolgoročni pristop. Vsi udeleženci se zavedajo, da niso prišli »na dieto« … ali, da bodo napravili nek začasni odklon s svojega urnika in jedilnika … morda malo potelovaditi ter sproti izpeljali nekaj vaj. Pripravljeni so spremeniti svoje navade in, če je potrebno, tudi življenjski slog.

Ko v sebi sprejmemo dejstvo, da nas ne zanima ovinek na poti – ob katerem komaj čakamo, da se vrnemo nazaj na staro pot –, temveč nova rutina, se lotimo postopka povsem drugače.

Zato ni prvi cilj udeležencev delavnice nek konkretni rezultat, temveč usvojitev nove navade. Rezultat vedno sledi, kot posledica redne izvedbe. (No, največkrat tudi rezultat pride zelo hitro; vendar to ni cilj, temveč priročni bonus.) Gre za povsem drugi pristop, kot če iščemo rezultat na kratek rok.

Vzemimo dieto. V primeru osvajanja nove navade se nas ne bo kaj dosti dotaknilo, če v nekaj tednih sploh ne bomo shujšali. Ker je prvi cilj uvajanje ter sprejemanje novega protokola, bomo osredotočeni, skozi majhne korake, zgolj na pravilnost izvedbe ter redno delovanje. Vse ostalo je v drugem planu.

V primeru, ko je naš edini cilj shujšati, pa se bomo lahko zagnali v bitko s hrano, kjer bomo celo izgubili nekaj teže. (Namig: največkrat gre za izgubo vode ali, če se izvedbe ne lotimo pravilno, celo za izgubo mišične mase. Nič od tega nam ne bo koristilo; ravno nasprotno.) A ker bomo osredotočeni na kilograme ali npr. na obseg pasu – ob tem pa komaj čakali dan, da zaključimo z dieto in si lahko spet privoščimo sladkarije ter ostalo »čustveno hrano« v izobilju –, rezultati ne bodo pravi.

Eden izmed ključnih razlogov, zakaj se delavnica »Body Reset« odvija v živo in v majhnih skupinah, je praktično uvajanje novih navad, ponavljanje ter izvedba vaj pred očmi inštruktorja.

No, ob tem uporabljamo še mnoge druge motivacijske prijeme, ki udeležence nežno, vendar zelo hitro, potisnejo na pot do pozitivnih sprememb – na način, da ob tem nimajo občutka trpljenja ali odpovedovanja.

Sem sodi, na primer, dodelitev partnerja. Vsak udeleženec dobi svojo »boljšo polovico« – ali pa »slabo vest« –, ki je zadolžena za dnevni stik, pomoč in izmenjavo izkušenj, vzajemno bodrenje ter motivacijo. Torej ne gre samo za individualni uspeh, temveč tudi za uspeh dvojic in na koncu za uspeh celotne skupine. (Po nekaj srečanjih skupina dobesedno diha kot velika družina, ob neverjetni vzajemni podpori vseh članov.)

Če želite podoben motivacijski element uporabiti tudi vi ob uvajanju kakšne nove dejavnosti, razmislite o partnerju. Poiščite osebo, s katero bi šla skupaj skozi proces. Idealno je, če sta oba na podobni izhodiščni ravni, imata podoben cilj, pa tudi približno usklajen tempo izvajanja vaj ter vnašanja sprememb. Mnogo lažje vam bo, pa tudi bolj prijetno.

Seveda – če iščete maksimalne koristi in strokovno podporo za resnično spremembo, vas z največjim veseljem vabim na delavnico »Body Reset«. Med drugim je prednost udeležbe tudi ta, da vam ni treba na nič misliti, saj izvajamo le preverjene stvari, ki so bile že mnogokrat izpeljane v praksi. Nobeno vprašanje ne ostane odprto, nikoli ne zmanjka podpore in vedno imate na razpolago pomoč, orodja ter resurse, da nadaljujete pot in dosežete cilj.

Delavnica je, po besedah udeležencev, »dodelana do zadnje malenkosti«. Vse vaje si sledijo v točno določenih zaporedjih, z natančno opisano izvedbo. Po mojem mnenju in tudi raziskavah ostalih programov ne obstaja boljši in učinkovitejši program za obnavljanje energije ter ohranjanje mladostnosti in vitalnosti. Ne pri nas in ne v na svetu; tudi za 10x višjo ceno ne.

Domala vse izjave udeležencev izražajo navdušenje nad delavnico ter načinom, kako jim gradniki »zlezejo pod kožo«, oziroma, kako postanejo motivirani, da jih začnejo dolgoročno izvajati. Na primer, naša priznana defektologinja, mag. Tadeja Rupar, je po udeležbi delavnice v svoji izjavi zapisala:

»Najmočnejša izkušnja je bila odločitev za redno in dosledno izvajanje vseh gradnikov – ob natrpanem urniku si vzeti privilegij časa zase in neskončno uživati v ljubeči skrbi zase. Všeč mi je bilo tudi vodenje delavnice, lokacija, ki je bila vrhunsko izbrana. Dodana vrednost programa so tedenske videokonference. Domiselna pa je tudi uvedba partnerstva v programu, saj spodbude soudeležencev ponujajo ljubečo skrb in zagotavljajo varno okolje.«

Še bolj neposreden je bil v svojem pismu Blaž Jovan: »Šele po delavnici mi je postalo jasno, kako velika stvar je to. Moram priznati, da me je um na začetku na trenutke oviral in mi sugeriral ´neumnosti´, vendar sem ostajal na dogovorjenih protokolih – ker sem z gotovostjo vedel, da je to to.

Nadaljujem program in brez izvajanja gradnikov dan sploh ni mogoč. Zdaj sta minili že več kot dve leti po delavnici. Na mojem listu za beleženje rednih tedenskih dejavnosti piše številka 131. (OPOMBA: to pomeni, da redno izvaja gradnike že 131 tednov zaporedoma.) In ta kupček s poročili bo rastel, dokler bom dihal.«

V naslednjem članku si bomo natančneje ogledali enega od ključnih gradnikov ter izpeljali zelo zanimivo vajo.

Boris Vene in ekipa »Body Reset«