Kako presekati boleče vezi s preteklostjo?

V okviru programa »25 dni«, na katerem prebujamo osebno moč, samozavest ter se učimo zastavljati in dosegati izbrane cilje, smo prejeli zanimivo vprašanje. Udeleženko je zanimalo, kako opraviti z bolečimi občutki izgube ljubljene osebe oziroma opuščanjem preteklosti. 

Ker je odgovor naletel na izjemen odziv med ljudmi, ki so ga prebrali, smo se odločili, da ga posredujemo tudi vam. (OPOMBA: nekateri nasveti se nanašajo na vaje iz delavnice »25 dni«. Dostop do orodij, ki so na voljo vsem, imate napisan v opombah.)

Čisto vsak živi v svoji realnosti, katero si je ustvaril, zavedno ali nezavedno, skozi določen pogled na življenje. Razlikujejo se naše življenjske prioritete … različno smo tolerantni do stvari … gojimo različne potrebe in želje, ki nam dajejo občutek sreče in izpolnitve … različne stvari nas različno ganejo in prizadenejo ter podobno.

Čeprav si delimo svoj svet z drugimi, večji del življenja preživimo sami s seboj, s svojimi mislimi in čustvi.

Dejstvo je, da smo mnoge poglede podedovali oziroma »navlekli nase« iz okolja. V principu otroci nadaljujejo vzorce staršev, dokler ne začnejo razmišljati s svojo glavo, se odločijo za svojo pot ali zavestno ne spremenijo stvari, za katere čutijo, da jim ne ustrezajo.

Osnovni vedenjski vzorci nas ščitijo, dokler smo otroci. Kasneje, ko smo se sposobni trezno odločati sami, pa nas lahko močno ovirajo, saj želi um mnoge dogodke – take, ki nam služijo in tiste, ki nam ne – umestiti v isti koš.

Zato je ena izmed ključnih dejavnosti, ki jih mora izpeljati vsak zase, prevetritev prevzetih vzorcev in prepričanj. V ta namen služi področje osebne (ali duhovne) rasti – vprašamo se, kaj od življenja želimo, preverimo, kje smo se zagozdili, potem pa odpravimo blokade ter si zadamo cilje.

Ob tem se zavedamo, da naš cilj ni končna destinacija, temveč občutki, katere prebujamo na poti … in katere lahko potem, ko cilj dosežemo, celo okrepimo ter zadržimo.

Največja ovira se verjetno skriva v skrajnostih. Nekatera učenja poudarjajo razreševanje preteklosti; v smislu, šele, ko razrešimo blokade in nezavedne vzorce, ki krojijo naš pogled na življenj in posledično tudi odločitve, lahko stopimo na novo pot.

Druga učenja so osredotočena izključno na doseganje ciljev: Če se odločimo in usmerimo vso pozornost v nek cilj, bomo skoncentrirali toliko energije v eni točki, da bodo blokade in vzorci popustili.

Resnica je ravno vmes. Če smo do zdaj že velikokrat poskušali doseči nek cilj in nam ni uspelo, ne glede, koliko smo se trudili, očitno ne bomo z novim poskusom dosegli kaj dosti več. Enako velja za razreševanje preteklosti. Če že leta ali desetletja »delamo na sebi« in se trudimo najti srečo skozi odkrivanje in odpravljanje lastnih senc ter blokad, a še vedno nismo srečni – potem nas verjetno tudi odprava še neke nove blokade (ali pa neka nova tehnika) ne bo pripeljala do cilja.

Da bi predstavili pravilno razmerje med odpravo nezavednih blokad in vzorcev, razreševanjem preteklosti ter postavljanjem ciljev, smo posneli spletni dogodek, v katerem Boris Vene razlaga proces v osmih točkah, s katerim razrahljamo in razrešimo neko travmo ali blokado iz preteklosti.

Videoposnetek boste našli v sklopu bonus vsebin delavnice »25 dni«. Poleg video oblike imate na voljo tudi avdio posnetek (ki si ga lahko prenesete v računalnik in naprej v MP3 naprave) ter brošuro z razširjenim opisom vseh osmih točk ter celotnim primerom izvedbe v praksi.[1]

To naj bo vaš prvi korak. Poleg tega predlagamo, da tehniko razreševanja preteklosti obvezno kombinirate še z vajami in meditacijami iz programa »25 dni«.[2]

Končni cilj ni razrešiti preteklost, temveč zaživeti v radosti tukaj in zdaj

Skozi prvi korak, torej razreševanje preteklosti, boste lahko odvzeli močan čustveni naboj iz neprijetnih dogodkov ter zagledali situacijo morda še z drugega zornega kota. Zelo težko se premaknemo naprej, dokler vidimo dogodek zgolj skozi prizmo bolečine in izgube. Vsi smo bili že na tem …

Vendar, ne ujemite se v zanko – namen programa ni le, da se razbremenimo sider iz preteklosti, temveč tudi, da se premaknemo naprej. Podoživljanje mučne preteklosti in razglabljanje o ozadju neljubega dogodka vas ne bo popeljalo do cilja. Ravno nasprotno; večkrat ko podoživite hude trenutke, bolj jih sidrate vase in čedalje bolj postajajo del vaše osebnosti in identitete.

Bolje se je nekoliko odmakniti od situacije. Najslabše vprašanje, ki si ga lahko zastavimo, je: »Zakaj se mi je to zgodilo?« Ali: »Zakaj se to dogaja ravno meni?«

Če bi želeli odgovoriti na taka in podobna vprašanja, bi morali videti dogodek s povsem drugih ravni, iz drugega časa in prostora ter neodvisno od osebnega pogleda nanj.

Mnogo situacij pride in odide, cilj pa je usvojiti modrost in se, obogateni z izkušnjo, premakniti naprej. Poskušajte gledati na bolečo situacijo ne skozi ključni kritični moment (slovo), temveč skozi vsa leta skupnih radostnih izkušenj.

Ne zanikajte bolečine, temveč skušajte videti situacijo z manj čustvenega naboja: prišla je, nekaj vam prinesla, in odšla. Danes pa je nov dan, ki v sebi nosi mnogo novih potencialov in lepot, da jih izkoristimo.

Še vedno ste lahko z ljubljeno osebo v mislih ves čas; podobno, kot ste bili povezani z njo za čas njenega življenja, ko je ni bilo fizično ob vas. (Na primer, ko je bila dalj časa fizično odsotna; na nekem potovanju, recimo.) Tudi tedaj ni bilo te osebe ob vas, pa niste bili žalostni.

S tem ste si dokazali, da je ne potrebujete ob sebi za lastno srečo. Namreč, težava ni v našem trenutnem pogledu na situacijo, temveč v mislih na bodočnost. V umu vedno segamo v prihodnost in si želimo, na nek način, zagotoviti ugodne pogoje.

Čas žalovanja je čas priprave na spremembo in mnogi ljudje ne naredijo tega odločilnega premika. Slovo ljubljene osebe je velika sprememba in ne moremo umetno ustvariti prejšnje situacije oziroma je priklicati nazaj – situacija se je zaključila, zdaj je pa tu nova.

Imate moč, da se odločite, ali boste živeli v mislih v preteklosti ali pa boste radostno izkoristili trenutke, ki jih imate na voljo tukaj in zdaj.

Kako zaživeti v sedanjosti ter najti radost, smisel in moč za nadaljevanje

Tudi danes so okoli vas ljudje, ki vas imajo radi, vas cenijo in spoštujejo. Poskusite svojo pozornost preusmeriti nanje. Konec koncev, ni druga oseba tista, ki vam prinaša srečo. Vi jo prebudite v sebi in jo potem začutite. (Druga oseba je samo pobudnik, da lahko v sebi poiščemo prijetne občutke.)

To pomeni, da lahko s preusmerjanjem pozornosti, ljubezni, sočutja … na neko osebo, ki vam je ljuba, prebudite v sebi podobne občutke, kot ste jih gojili do osebe, ki je odšla.

Ni lahko, vendar je možno. Skozi meditaciji radosti (prvi teden programa »25 dni«) in hvaležnosti (drugi teden programa) poiščite ključna področja v vašem življenju, ki vam dajejo smisel, lepoto, moč in navdih, da vsak dan zaživite znova.

Resnično in z vsem srcem se posvetite pripravam na ti dve vaji. Skušajte najti res radostne dogodke ter trenutke, za katere ste hvaležni.

Hvaležnost nosi v sebi zelo zanimiv naboj – izkušnjo zaključevanja. Na primer, če smo neki osebi hvaležni za darilo, s tem izkušnjo zaključimo: prejeli smo darilo, zanj se zahvalimo in potem sledi sprememba – uživanje v darilu. (In morda nas ob pogledu na darilo prežamejo misli hvaležnosti do osebe, ki nas je obdarovala.)

Vendar je to povsem druga energija kot želja po novem darilu oziroma želja po podoživljanju te iste situacije z isto osebo še enkrat.

Vmes si pomagajte z nasveti glede razreševanja preteklosti.[3]

Ključen pa je tretji teden programa »25 dni«, kjer zajamemo svojo moč. Nujno potrebujete razviti neko področje, ki vas bo močno okupiralo, popolnoma prevzelo in boste skozenj lahko izražali svojo ustvarjalnost.

Najhuje je, kadar se nimamo česa veseliti, oziroma, kadar nam noben dogodek ne more nadomestiti neke pretekle izkušnje. Vendar je to najpomembnejši korak in res se splača usmeriti veliko energije v iskanje radostnih ciljev.

Pomislite na vse, v čemer ste uživali ali še uživate, v čem ste dobri, ob čemer vam je igralo srce in podobno. Poiščite svojo mladostno razigranost, razposajenost, brezskrbnost, prešernost … Vsi nosimo to v sebi.

Skratka, prebudite otroka, ki je neobremenjen s preteklostjo in prihodnostjo, ter si okoli teh energij zastavite nek cilj. Oziroma, kot pravimo v programu, nek »projekt«.

Potem pa dovolite, da vas popolnoma prevzame.

Najboljši način, da razrešimo neprijetne energije in občutke, je, da na drugo stran tehtnice položimo neko drugo, radostno in energijsko močno izkušnjo …. ne pa, da »delamo na boleči izkušnji«.

Spomnite se naslednje primerjave. Ko se znajdete v deroči reki, naj ne bo vaš cilj učiti se tehnike plavanja, ki vas bo zadrževala na mestu … ali tehnike sidranja v tla … ali tehnike prostega lebdenja n prepuščanja reki in podobno. Vaš cilj naj bo – najhitreje se dokopati do brega.

Ko stopite iz deroče reke na breg, je vsega konec. V vašem primeru simboliko brega predstavlja neka močna, radostna izkušnja, ki vas bo povsem posrkala vase. Sem usmerite energijo. Bolj ko se boste prepustili tej novi situaciji, bolj odvezano boste lahko gledali na preteklost … in hitreje boste spoznali, da je življenje lepo tudi danes, čeprav nam ga ne zapolnjujejo isti ljudje, kot so nam ga v preteklosti.

Spoznali boste, da so posamične izkušnje nekaj posebnega oziroma je vsaka drugačna – vendar se splača živeti za vse. Ena izkušnja odpre vrata drugi … in če ne stopimo skoznje, obstanemo na mestu in sami sebi kratimo čudež življenja.

Samo tovrsten pogled na življenje vas bo dolgoročno peljal naprej, radosti in izpolnjenosti naproti.

Ali, če povem še drugače, ne iščite načina, kako bi danes lahko ponovno zaživeli v preteklosti. Ko se spogledujemo s preteklostjo, sočasno obračamo glavo stran od tega trenutka – ki pa je edini trenutek, ki nam je na voljo, da v njem soustvarjamo.

Zlahka se ujamemo v past, da smo v tem trenutku osredotočeni na včeraj … in jutri bomo na danes … pojutrišnjem na jutri in podobno.

S tem pa zamujamo vso lepoto, ki je pred nami. Zato raje globoko vdihnite, poglejte skozi okno in se vprašajte, kako si lahko polepšate dan. Zapolnite si ga s stvarmi, ki vas radostijo. Pokličite prijatelje, ki jih cenite in jih imate radi, izrazite svojo naklonjenost nekomu, ki se je potrudil za vas, privoščite si neko malenkost …

Ne pozabite, doživljamo, kar sami izražamo; ne kar drugi izražajo do nas. Izražamo pa lahko samo tisto, kar prej prebudimo v sebi.  

Vse se začne in konča z nami.

PS: Naredili ste izredno velik korak, da ste se prijavili na program »25 dni« in prepričani smo, da vam lahko občutno pomaga. Zdaj pa napnite vse sile, da se osredotočite nase, na svoje potenciale in na vse lepo, veliko in unikatno, kar lahko ponudite sebi in svetu.

Veliko lahko daste, samo treba se je odločiti in zapreti neko poglavje, da lahko odprete drugo.

Vsi iz ekipe »25 dni« vam to iz srca želimo in držimo pesti, da bi našli svojo radostno, igrivo in močno plat osebnosti, ki vam bo vrnila radost do življenja, okrepila voljo in vam naredila vsak dan čaroben.

Vi pa si dovolite odpreti srce in pogledati v svojo zakladnico.


[1] Videoposnetek si lahko ogledate v sklopu brezplačnih videoposnetkov na spletni strani 25dni.si. Po zaključku štirih videoposnetkov se prijavite za spletni dogodek in povabljeni boste na ogled tega videoposnetka o razreševanju preteklosti.

[2] V sklopu brezplačnih video vsebin na spletni strani 25dni.si lahko spremljate kompletno meditacijo obujanja radosti, katera je sicer del programa »25 dni«. Nahaja se v tretjem videu.

[3] Če imate knjigo »Zdravje je v nas«, je temu področju namenjeno poglavje »Razreševanje preteklosti«, strani 167 do 175.